torstai 24. joulukuuta 2015

Kuuban joulumatka, päivä 5: PLAYA GIRÓN ja CIENFUEGOS


Aamulla matkamme jatkui Havannasta kohti Sikojen lahtea eli Playa Girónia. Ensin kävimme Australian sokeritehtaalla, josta Fidel Castro itse johti sotatoimia USA:n järjestämää maihinnousua ja vallankaappausyritystä vastaan. Folken selostus sai historian todella eläväksi aidoilla tapahtumapaikoilla. Kaikki kuubalaiset sotilasuhrit ovat saaneet muistomerkkinsä Playa Girónille johtavien maanteiden varsiin. Valitsimme satunnaisen muistomerkin ja sitten etsimme saman miehen valokuvan Playa Girónin museosta.Iltapäivällä ajoimme Cienfuegosin loistokkaalle keskusaukiolle. Sen laidalla on mm. venezuelalaisen sokeripohatan rakennuttama Teatro Tomas Terry, jossa ovat esiintyneet mm. Enrico Caruso ja Sarah Bernard. Yhdysvaltalainen sokeriparoni Edwin F. Atkins puolestaan rakennutti Cienfuegosin lähelle 94 hehtaarin kasvitieteellisen puutarhan.

Kolumbus oli merkinnyt suuren Cienfuegosin lahden karttaansa jo toisella matkallaan. 1848-1850 rakennettu rautatie Havannasta vahvisti kaupungin asemaa tärkeänä satamana. Cienfuegosin kaupungin syntyhistoria kytkeytyy kuitenkin ranskalaisiin maahanmuuttajiin samoin kuin Soroankin. 40 perhettä siirtyi sinne 1819 Ranskan myytyä Louisianan USA:lle. Espanjalainen kuvernööri edellytti heiltä espanjalaistumista. Ranskalaisten perustama Fernandina de Jagua tuhoutui hurrikaanissa 1821, mutta jälleenrakennettiin ja nimettiin uudelleen Cienfuegosiksi silloisen kuvernöörin mukaan kiitoksena taloudellisesta tuesta.

Modernimpaa historiaa edustaa keskeneräiseksi jäänyt ydinvoimalaprojekti, joka häämöttää kukkulalla Juraguan suunnalla. Tarkoitus oli rakentaa Kuuban ensimmäinen ydinvoimala, samanlainen kuin esim. Loviisassa ja Tsernobylissä, mutta se ei ehtinyt valmistua ennen Neuvostoliiton romahdusta. Fidel Castron poika Fidelito oli projektin hallituksen jäsen ja isä moitti häntä kovasti projektin kariutumisesta. Sen jälkeen Fidelito sai tyytyä vaatimattomaan virkaan teollisuusministeriössä.Aperitiiviksi nautimme auringonlaskusta ja Cuba Libre -drinkeistä El Vallen uskomattoman palatsin kattoterassilla. Sieltä siirryimme majapaikkaamme Rancho Lunaan.Kuvat: Jussi Lempiäinen ja Petri Kaivanto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti